Zubna protetika

Fotografija 10Grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba kao i korekcijama izgleda postojećih. Nadoknada je važna kako estetski tako i funkcionalno, a postoji mogućnost fiksno protetskih i mobilno protetskih rješenja.

 

 

 

Fiksna protetika-krunice

Krunica je fiksirani nadomjestak za teže oštećene, slomljene ili estetski kompromitirane zube. U postupku preparacije, odnosno pripreme zuba, potrebno je, u potpunosti, sanirati zub, a zatim ga smanjiti (izbrusiti) tako da krunica, izrađena u zubotehničkom laboratoriju, nadoknadi tkivo uklonjeno u postupku preparacije. Dovoljno je ukloniti jedan milimetar zubnog tkiva jer su i krunice te debljine. Vrlo je važno izvesti preparaciju zuba tako da kasnije načinjena krunica nema vidljivo ili opipljivo odstupanje od zubnog tkiva na svom rubu. Sve preparacije radimo s operacijskim lupama jer je bez takve optike nemoguće načiniti adekvatnu pripremu zuba.

250x167px_3

U našem Centru radimo keramičke krunice na:
-metalnoj konstrukciji
-cirkonskoj konstrukciji
-potpuno keramičkoj konstrukciji

 

 

 

Za svaki od ovih materijala postoji indikacija i kontraindikacija što, u razgovoru s pacijentima, nastojimo pojasniti, prije donošenja odluke.

Fiksna protetika-mostovi

fiksna portektika fotka 17

Mostovi nadoknađuju nedostatak jednog ili više zuba povezujući prekinuti zubni niz u jednu cjelinu. Načinimo ih kada želimo nadoknaditi jedan ili više izgubljenih zuba. Most načinimo tako što na dva zuba, između kojih je praznina, postavimo krunice, a tijelo mosta visi na tim krunicama i s njima je spojeno.

Mobilna protetika

fotka 18+linkmobiln protektik

Nedostatak zuba možemo nadoknađivati i zubnim protezama. Kod pacijenata kojima nedostaje manji broj zuba moguća je nadoknada parcijalnim protezama, a kod onih koji nemaju prirodnih zuba,izrađujemo totalne proteze. Prednost mobilnih proteza je brz i relativno jednostavan postupak, umjerena cijena, lako održavanje oralne higijene. Najveći nedostatak im je što su mobilne, dakle pomične i što ne zaustavljaju resorpciju odnosno gubitak koštanog tkiva na čeljustima.

 

02

Proteze mogu biti učvršćene na implantatima i to na nekoliko načina. Svaki od tih načina ima svoje prednosti,ali na žalost, i nedostatke. U razgovoru s pacijentima nastojimo što bolje argumentirati ono rješenje koje nalazimo najboljim. Općenito, prednost proteza učvršćenih na implantatima je lagano održavanje i mogućnost odlične oralne higijene uz osjećaj sigurnosti u ustima. Osobito je taj osjećaj sigurnosti važan pri jelu i razgovoru.

 

narucipitaj