Implantologija

Fotografija 2Izuzetno je važno  čuvati prirodne zube jer njihov gubitak uzrokuje brojne probleme, funkcionalne i estetske. Kada se gubitak prirodnih zuba ipak dogodi, važno je taj gubitak nadoknaditi. Implantologija nudi suvremen, pouzdan i relativno brz način nadomještanja izgubljenih zuba. Implantati, zapravo, samo zamjenjuju korijene nedostajućih zuba. Potrebna je i protetska konstrukcija na implantatima da bismo nadoknadili nedostajuće zube. Takve konstrukcije nalazimo suvremenim rješenjem jer implantati, pravilno opterećeni, zaustavljaju povlačenje kosti, čuvaju preostale prirodne zube, i dugoročno, predstavljaju pouzdanije rješenje od proteza i mostova.

 

Tko je kandidat za implantate?

Implantacija se ne radi pacijentima mlađim od 17 godina, dakle osobama kod kojih nije završen rast i razvoj koštanog tkiva. To je jedino ograničenje u smislu dobi, drugim riječima, nikada nismo prestari za implantate, možemo biti samo premladi.  Sistemske bolesti kao što je dijabetes, osteoporoza, visok krvni tlak nisu ograničavajući faktor, ali o njima liječnik treba povesti računa i upoznati pacijenta s potrebom da takve bolesti budu pod kontrolom.

Zubni implantati

Fotografija 3Implantati su zamjena za korijene izgubljenih zuba. Potrebna je protetska konstrukcija, dakle krunice, mostovi ili proteze, koji se učvršćuju na implantate i tako nadoknađuju zube. Na taj način možemo nadoknaditi jedan ili više zuba. Ugradnjom mini implantata moguće je stabilizirati mobilne zubne proteze.

Važna  osobina implantata je da zaustavljaju povlačenje kosti koje se, neminovno, javlja nakon vađenja zuba. Nikakva druga, vanjska, stimulacija kosti ne usporava i ne zaustavlja koštanu resorpciju. Implantološka rješenja ne uključuju prirodne zube i, uz pravilnu higijenu i redovite kontrole, nemaju ograničen vijek trajanja.

Od čega su implantati?

Suvremeni implantati su izrađeni od titana i, neovisno o proizvođaču, slično su dizajnirani. Nema niti jednog znanstvenog rada koji bi utvrdio da su implantati koje proizvodi jedna tvrtka bolji od onih koje proizvodi neka druga, pod uvjetom da proizvođači  imaju potrebne certifikate, prije svega FDA i CE.

Kome ugrađujemo implantate?

Fotografija 4

Implantate možemo ugraditi svima kojima su potrebni. Ograničenje postoji samo za osobe kojima koštani rast nije završen, dakle osobe mlađe od 17 godina.  Osobe koje nemaju dovoljno vlastitog koštanog tkiva mogu dobiti implantate uz dodatne kirurške zahvate kao što je podizanje dna sinusa, transplantacija kosti i slični zahvati. Osobe koje pate od kroničnih bolesti kao što je dijabetes, visoki krvni tlak ili su na antikoagulantnoj terapiji mogu dobiti implantate, ali uz stavljanje osnovne bolesti pod kontrolu i konzultacije s liječnicima drugih specijalnosti

 

 

Postupak kod ugradnje implantata

Fotografija 5

 

1. korak : Detaljan pregled, dijagnostika i planiranje zahvata uz rendgenski snimak.

 

 

 

Fotografija 6

 

2.  korak:  Ugradnja implantata u lokalnoj anesteziji, bezbolno i brzo kirurškim pristupom. Ugradnja jednog ili više implantata izvodi se u jednoj posjeti. Pokaže li se potrebnim, prilikom ugradnje implantata ili prije samog postupka ugradnje, nadograđujemo i kost.

 

 

 

Fotografija 7

 

3. korak: Oporavak zavisi od mnogih čimbenika (gustoća kosti, položaj implantata u čeljusti i slično) pa je stoga potrebno odrediti vrijeme za pravilno cijeljenje (oseointegraciju). Obično se radi o periodu od tri do šest mjeseci. Tijekom ovog procesa pacijenti, u većini slučajeva, nose privremene krunice.

 

 

 

Fotografija 8

 

4. korak: Nakon uspješnog cijeljenja dolazi protetika. Na implantate stavljamo protetsku konstrukciju, krunice, mostove ili proteze, već prema prvotno načinjenom planu terapije.

 

 

 

Fotografija 9

 

5. korak:  Njega i kontrolni pregledi po završetku implantološke terapije prilikom koje pacijenti dobivaju detaljne upute o higijeni. Nakon zahvata, pozivamo naše pacijente na redovite preglede koji se ne naplaćuju.

Implantoprotetska terapija 
Fotografija 12Mostovi na implantatima

Ugrađeni implantati zamjena su za korijene nedostajućih zuba. Nedostajuće zube moguće je nadoknaditi stavljanjem fiksne protetske konstrukcije (mosta) na te implantate.

 

Sve na četiri – All-on-four

Ovim pristupom moguće je pacijentima koji su ostali bez zuba (nose ili ne nose totalne proteze) načiniti protetiku pričvršćenu na četiri implantata. Ta metoda je posebno dobra za pacijente s manjkom koštanog tkiva čeljusti jer ne treba nadopunjavati kost. Dakle, radi se  mostu koji je vijcima pričvršćen za implantate.

Fotografija 12

Proteze na implantatima

Moguće je, na manjem broju implantata, načiniti proteze koje zakopčamo na implantate. Prednost ovog pristupa je olakšano održavanje higijene. Naime, sami pacijenti mogu i moraju skidati proteze, a onda je lako te proteze čistiti i usnu šupljinu, ispiranjem, održavati čistom. Kada su proteze u ustima, čvrsto su zakopčane na implantatima, što pacijentima funkcioniranje žvačnog sustava čini lakšim i sigurnijim.

Fotografija 13

narucipitaj